CZ EN

therooftopguide.com Trip advisor

Přihlašte se k odběru Newsletteru

Blog

Recept na velikonoční nádivku s kopřivami

POTŘEBUJEME:

200g uzené krkovice, nebo boku
Lžíce vepřového sádla
1 menší cibule
3 stroužky česneku drcené
1 ½ hrnku (á cca 240ml) nahrubo sekaných mladých kopřiv
6 rohlíků
4 vejce
500 ml mléka (cca)
1 lžíce majoránka
Sůl, černý pepř (čerstvě mletý) a muškátový ořech k dochucení

POSTUP:

  1. Uzené nakrájíme na malé kostičky, vložíme do předehřáté pánve, přidáme sádlo (nebo trochu slunečnicového oleje), najemno posekanou šalotku a krátce podusíme. Pak přidáme, česnek, po chvilce kopřivy, promícháme a odstavíme z ohně.
  2. Po chvilce přidáme vejce, rohlíky nakrájené na malé kostičky, opět promícháme a přilijeme mléko.
  3. Posypeme trochou majoránky, solí, pepřem a nastrouháme trochu muškátu. Znovu zlehka promícháme, případně dosolíme a případně přidáme ještě trochu mléka, aby se rohlíky dobře nasákly.
  4. Vložíme do vymaštěné formy, vysypané strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 30-40 minut.

Svatba Camily a Petra v restauraci CODA

Pro dokonalou představu jak vypadá svatba v hotelu ARIA a restauraci CODA si prohlédněte následující video. Jednalo se o jednu z nejdojemnějších svateb naší sezóny 2013. Novomanželům gratulujeme a jsme rádi, že jsme mohli být při tom!

Camila + Petr from PrimeTime on Vimeo.

Recept: Polévka z bio dýně Hokkaido

s čerstvým zázvorem, opraženými dýňovými semínky a dýňovým olejem

Suroviny:Dýňová polévka

  • 550g dýně Hokkaido
  • 85g cibule
  • 2 lžíce másla
  • 400ml čerstvé jablečné šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce najemno sekaného čerstvého zázvoru (10g)
  • 250ml smetany 30%
  • 200ml voda
  • Sůl a špetka čerstvě mletého černého pepře k dochucení

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, dýni dobře omyjeme, ale neloupeme, a vše nakrájíme na větší kostky. Vložíme do většího hrnce na rozpuštěné máslo, krátce podusíme, přidáme džus, vodu, ocet, zázvor a 15 až 20 minut dusíme pod poklicí do změknutí.
  2. Poté přidáme smetanu, promícháme, osolíme a ponorným mixérem umixujeme do hladka.
  3. Dochutíme solí, odstavíme z plotny a můžeme podávat. Polévka by měla mít hustší, krémovou konzistenci.

Pozn.: polévku můžeme zdobit kapkami tmavého, za studena lisovaného dýňového oleje (ideální bio ze Štýrského Hradce v DM drogerii) a praženými dýňovými semínky. Na deset porcí budeme potřebovat asi 80g semínek, které pomalu pražíme na pánvi vytřené olejem, dokud se semínka nezačnou nafukovat a vonět. Na závěr trochu osolíme a promícháme.

Také můžeme hosty překvapit jednoduchou jablečnou pěnou. Tu uděláme jednoduše tak, že do asi 300ml džusu přidáme asi polovinu kávové lžičky sójového lecitinu (k dostání ve zdravé výživě či lékárně) a zahřejeme vše asi na 40°C. Poté jednoduše mixujeme ponorným mixérem tak, abychom dostali do tekutiny co nejvíce vzduchu a vytěžili co nejvíce pěny. Necháme chvilku odpočinout a sebereme pěnu.

 

 

 

Davidovy tipy do kuchyně

TĚSTOVINY

Abyste dosáhli co nejlepší chuti a aroma vařených těstovin nikdy je neproplachujte po uvaření vodou, ale pouze je přeceďte přes síto a případně lehce promastěte kvalitním olivovým olejem, aby se nelepily. Nebojte se též vodu k jejich uvaření dostatečně osolit.

VAŘENÍ ČERVENÉHO ZELÍ

Vody stačí z počátku přidat opravdu trochu, abyste zbytečně neředili vlastní chuť zelí. Zelí samo o sobě pustí hodně vlastní šťávy, která postačí k jeho změknutí. Regulujte tekutinu v hrnci tak, aby na konci zůstala pouze mazlavá redukce na dně, v níž zelí neustále glazujete mícháním. Ocet přidejte až ke konci, aby zelí neztrácelo svoji tmavou barvu a neprodlužovala se doba vaření. Přidáte-li ocet hned na začátku, zelí díky němu ztuhne.

PROČ SI KAZIT CHUŤ A ZDRAVÍ POLOTOVARY?

Pro dosažení co nejlepší chuti a konzistence doma připravovaných omáček, doporučuji je dohušťovat trochou domácí jíšky, do které zcela jistě použijeme opravdové máslo, které má vliv na výslednou chuť. Na jíšku rozehřejte na pánvi 50 g kvalitního másla a přidejte 60 g hladké mouky. Míchejte na sporáku, dokud nevznikne hladká hmota kašovité konzistence. Jíšku použijte ihned nebo ji po vychladnutí přendejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte pro další použití v lednici.

VLASTNÍ FOND VŽDY PO RUCE

Pokud vám zbude více šťávy z pečeného masa, nebo trochu opravdu silného vývaru, vytvořený rosol povolte, nalijte třeba do formy na ledové kostky a zmrazte. Kostky pak vyklepněte do plastového kontejneru s víčkem a schovejte zpět do mrazničky. Šťáva z jedné takové kostky masového fondu, přivedeného k varu a následně zjemněného zašlehaným kouskem studeného másla a ihned podávaného s na pánvi pečeným masem, je opravdu skvostná. Za tři minuty tak vytvoříte úžasnou chuť, kterou žádný instantní polotovar nikdy nenahradí.

 

Teplý čokoládový dortík (5 porcí)

s Creme Fraiche a omáčkou z lesních plodů.

Horký čokoládový dortík

Ingredience

  • 115g hořké čokolády (min. 60% kakaa)
  • 115g máslo
  • 125g cukru krupice
  • 3ks vejce
  • 60g hladké mouky
  • 250g creme frache (nebo tučné zakysané smetany)

Technologický postup

  1. čokoládu + máslo dáme na teplé místo rozpustit
  2. vejce s cukrem vyšleháme do pěny a pak opatrně vmícháme prosátou mouku
  3. vzápětí přimícháme gumovou stěrkou směs čokolády a másla
  4. takto připravenou hmotu přendáme do cukrářského pytlíku a nastříkáme do zapékacích misek (o obj.150ml, vymazaných máslem a vysypaných moukou) cca do dvou třetin
  5. poté pečeme v předehřáté troubě na 195°C 7-8 minut (v domácí troubě cca200-220°C)
  6. po vyndání z trouby odřízneme po obvodu od stěny a opatrně vyklepneme do dlaně
  7. ihned postavíme dnem na talíř, přidáme lžíci creme fraiche, omáčku z lesních plodů a okamžitě servírujeme

Omáčka z lesních plodů

Ingredience

  • 200g lesní plody (mražené)
  • 30g cukr krupice

Technologický postup

  1. obě suroviny smícháme, vložíme do mixéru a umixujeme do hladka
  2. poté přepasírujeme přes jemné síto, vložíme do plastové nádobky s víkem a skladujeme v lednici